Friday, March 11, 2011

Antimicrobial and physical characterization of chitosan film as affected by acids and glycerol..

waa..tajuk rini napak cam gempak,kn?hehe
ni la tajuk research ak kat institut pertanian bogor ni..

ok, 1st skali nak gitau chitosan tu ape..
chitosan ni diperbuat drp chitin..chitin tu componen yang ade dalam kulit haiwan laut macam udang n ketam..
drp chitin yang kite amek kat udang or ketam tu, kite jalankan chemical reaction yang dipanggil deacetylation..
tapayahlah nak explain deacetylation tu ape sbb nati panjang beno post ni..
kalo nak tau, try google,k..
ok, lepas da jalani proses deacetylation, chitin td menjadi chitosan..
chitosan ni dalam bentuk serbuk atau flake..yang penting solid la..

ape nak wat dgn chitosan ni?
ok, menurut research2 saintis yang dlu2 and skunk, kate mereke, chitosan ni boleh dimakan [penah mkn kulit udang,kn?]..
chitosan ni jugak menunjukkan ciri2 yang d ta suke microorganism..
so, dalam research ni nati ak akan provekan yang chitosan mmg ta suke microorganism..selain tu ak nak hasilkan film yang paling bagus tuk hindari microb and mempunyai ciri2 fizikal yang bagus gak..
microorganism tau,kn? ala yang menatang idup tapi kite taley napak ngan mate kasar tu..bakteria, yeast, mold..tau,kn?

ok, film tu ape?film ape yang nak dibuat?
tuk research ni, film yang ak akan buat nati merupekan primary packaging of food..
means film ni akan direct contact with food..
contohnye kite nak preserve buah epal..bia d tahan lama..
if kite smpan cenggitu je epal tu dalam peti sejuk, maybe bley tahan dalan 2 weeks..
tapi if kite coat d ngan film ni, maybe buah epal ni bley tahan dalam peti sejuk selame 1 month and still fresh..
film yang cam nila yang ak cube wat n analyse microbial activity and physical characteristicnye..

ok secare detailnye, research ak ni melibatkan 3 parameter..
parameter ni maksudnye perkare yang akan diambil kire sepanjang experimen dijalankan..
dan dengan parameter ni, ak akan compare between the films yang ak akan wat..

parameter pertama: types of chitosan..
ade 3 jenis yang akan digunekan..high molecular weight chitosan, low molecular weight chitosan and commercial chitosan..

parameter kedua: types of acids..
ade 3 jugak.. lactic acid, acetic acid (cuka) and citric acid (org salu bubuh dalam jus tuk preserve and rasenye masam and ade vit C)

parameter ketige: plastisizer..
plasticizer yang digune ialah glyserol..
ak akan produce film with glycerol and without glyserol..

ok, maknenye ak ade 18 sample film..
3 chitosan X 3 acids X 2 plasticizer = 18

nak wat film ni sng je..
chitosan powder + acid patu kacau smpai larut, patu turasn tuk buang kotoran yang tak berkaitan, + glyserol (tuk film yang ade glyserol)..
then siap larutan film..
larutan ni tuang dalam piring petri and masuk oven tuk keringkan d jadi cam lapisan plastic jernih..
so, jadila film..

ok, bile da siap sume 18 jenis film, barula jalankan analysis..

analysis yang ak akan wat nati:
1. thickness (nak tgk ketebalan tetiap film terhasil)
2. colour (nak compare colour of film)
3. tensile strength (nak tengok kerapuhan film tu..mudah koyak atau tak)
4. moisture content (nak tgk kandungan air terdapat dalam film)
5. water activity (nak tgk kandungan air yang digunekan tuk enzyme and bacterial activity..semakin rendah, semakin bagus sbb tade bacteria bley idup kat film tu)
6. water vapour transmission rate (nak tgk rate keluar masuk air dari dalam dan lua film bile kite aplikasikan ke makanan)
7. FTIR analysis 
8. DSC analysis
9. antimicrobial activity test
ade 5 jenic microb yg akan digunakan tuk test ni.. Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Eschericia coli, Pennicilium sp. and Candida sp..
tuk microbial test ni, ak akn amek film yang da dipotong kecik2, bubuh kat dalam petri dish yang ade microb2 tadi and tgk inhibition zone yang dihasilkan oleh microb tu..
semakin besar, semakin bagus..sebab maknenye microb tu ta suke film and d tanak dekat ngan film tu..
macam gamba ni sbg contoh..
bulat putih kecik tu nati bayangkan film,patu bulat besar keliling film tu, tu la yang dipanggil inhibition zone dimane tade microb kat ctu..










ok, sekian saje kuliah kite pd hari ini..ni sume gamba dr tenet..
nak tgk gamba real dr analysis ak, TUNGGU~...hehehe
daa~..

No comments:

Post a Comment